Tereyağı neden sarıdır? Sebebi nedir?

Doğru miktarlarda ve bilinçli bir şekilde tüketildiği zaman insan sağlığına oldukça faydalı olduğu kabul edilen tereyağı, fazla tüketilirse kolesterol seviyelerinin dengesizleşmesi başta gelmek üzere birçok hastalığa da neden olabilmektedir. Bu yüzden mutlaka dikkatli ve mümkünse doktor kontrolünde tüketilmesi gerekir.

Yüksek oranda doymuş yağ içeren tereyağı bu yağlar sayesinde enerji kaynağı olarak da kabul edilmektedir. Lezzeti ve aromasıyla çeşitli yemeklere lezzet katan tereyağı ayrıca kahvaltılık olarak direkt de kullanılabilmektedir. Besin içeriği ile çok zengin olan tereyağı, antioksidan açısından son derece zengindir. Kalori ve kolesterol açısından da zengin olduğu için dikkatli porsiyonlar ile tüketilmesi gerekir.

Besin değeri son derece yüksek olan tereyağı bağırsak sistemini destekleyen, enerji veren, omega 3 yağ asitleri barındıran bir yağ türüdür. En bilinen faydaları ise şunlardır:

Enerji verir.
Yağda çözünebilen vitaminler açısından çok zengindir.
Bağırsak sağlığını destekleyici özelliktedir.
Omega 3 yağ asitleri içerir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp, damar sağlığını da korur.
İçerdiği tariflere lezzet katar.
Hücre yenileme sürecinde destek olur.

Özellikle kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri ile bilinen tereyağının bu özelliği doymuş yağ içeriğidir. İnsan vücudunun günlük kalori gereksiniminin %5 oranından daha fazlasının doymamış yağlardan gelmesini öneren uzmanlar bu konuda tereyağının kalp sağlığını koruma konusunda da destekleyici görmektedir. Fazla ya da aşırı miktarlarda tüketilen tereyağının olası zararlarından bazıları ise şu şekildedir:

  • Obeziteye neden olabilir.
  • Arterlerde kan akışını azalttığı için plak birikimi ve damar tıkanıklığına neden olabilir.
  • Sağlıklı yağların tüketimi azalır.
  • Hipertansiyon, diyabet ya da çeşitli kalp ve damar gibi kronik bazı hastalıklarının oluşmasına neden olabilir.
  • Kötü kolesterol seviyelerinin artmasına neden olarak kalp sorunlarının riskini arttırır.

Evde yapılabileceği gibi marketlerden hazır olarak da satın alınabilen tereyağı alırken ve seçerken katkısız, doğal, organik olmasına dikkat edilmesi gerekir. Kullanım amacına en uygun olan tereyağı tuzlu ya da tuzsuz olarak seçilir. Tüm bunların dışında tereyağının rengi de üretildiği sütün nasıl bir hayvanın sütü olduğu hakkında da bilgi vermektedir.

Tereyağı neden sarıdır? Sebebi nedir?

Kahvaltılıklardan çeşitli yemek ve tatlı tariflerine lezzet katan ve bir o kadar da insan sağlığına faydaları ile de bilinen tereyağının rengi tereyağı hakkında çok fazla bilgi verir. Doğru tereyağı seçerken rengine dikkat etmek bu yüzden önemlidir.

Tereyağı inek sütünden, keçi sütünden ya da koyun sütünden elde edilen bir besindir. Bu sütlerin iyice kaynatılmasının ardından elde edilen kaymak tabakası tereyağının asıl maddesidir. Bugün büyük bir kısmı fabrikalarda üretilen tereyağları bu yüzden farklı renkler ile üretilir. Kullanılan malzeme ve üretim şekli tereyağının hem rengi hem de kokusu konusunda etkili olur.

Tereyağının rengini, Sütü kullanılan hayvanların nasıl beslendiği belirler. Yeşillik ağırlıklı beslenmiş olan hayvanların sütlerinden yapılan tereyağının rengi sarımsı olur. Tereyağının renginin sarı olması sadece sütü kullanılan hayvanın beslenme şeklinden değil, üretim şeklinden de etkilenebilir. Üretim sırasında ek olarak konulan renklendiriciler tereyağının rengini daha koyu sarı hale getirebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir